Vaikka muuten olenkin kieltäytynyt lisäämästä kulutusta, vastoin hallituksen suosituksia, lankaa olen tänä vuonna kuluttanut reilun neljä kiloa. Siitä huolimatta voin hyvin sanoa, että juuri mitään en ole tehnyt.  Juu, yhtälö ei toimi. Tammikuussa myös ostin lankaa mumma-tittelin höynäännyttämänä. Luultavasti ostan sitä vielä lisää, kun kaveri on maailmassa. Lisäksi laskin ja inventoin lankani, mutta taulukointia en ole viitsinyt tehdä. Huolimatta kulutuksesta saldo on vieläkin puolensataa kiloa. 

Kuvaaminen ei ole ollut vahvimpia puoliani. Olen likinäköinen, ja kamera on kymmenkunta vuotta vanha, joten se on tihrustamista. Lisäksi hyviä kuvia varten olisi kenties pitänyt mennä ulos, mutta se ei oikein ole innostanut. On ollut sellaisiakin viikkoja, että olen poistunut kotoa vain tiistaisin ja perjantaisin, jolloin on pakolliset terapia- ja liikkuntakäynnit. Lisäksi on huomioitava se käsittämätön kiire, mikä tulee, kun neule on viittä vaille valmis: äkkiä kasaan ja sitten saajalle. Niinpä olen monta valmista työtä pannut matkoihinsa kuvaamatta, ja jokusista pyytänyt kuvia jälkikäteen.

Mihin se lanka löysi tiensä sormieni välistä? Tein kolme villapaitaa tammi-helmikuun vaihteessa. Yksi niistä, pienin, on kolme ja puolivuotiaan päällä ylempänä. Lankana Aino, mallia ja mittoja vanhasta muistista. Oikeastaan tämän paidan syntymiskertomus on aika tyypillistä kutomiselleni. Siispä kerron: Ystävä pyytää tekemään Yhteishyvässä olleen Isoveli-villapaidan eräänä sunnuntaina. Lupaan harkita. Tiistaina olen ostanut langat Prismasta (2,95 kerä), mustaa lankaa. Ohjeessa sanotaan, että kulunki on 700 g, mutta en halua jäädä pulaan, joten ostan 8 kerää. Puoli kerää jää. Torstaina paita on valmis ja perjantaina ommeltu ja höyrytetty. Samalla olen aloittanut ystävän paremmalle puoliskolle paidan, mutta siitä tulee liian iso. Teen sen kumminkin valmiiksi. Ja koska huomaan sen tulevan liian iso, tahti hidastuu. Samalla aloitan myös Likalle mukaanpantavaksi puseron, johon kulutan Aino-lankani jämät. Kolemn viikon päästä alkamisesta kolme paitaa on perillä. Lankaa meni niihin 2 300 g. Kahdesta muusta paidasta ei ole kuvaa.

Puolitoista kiloa jämälankoja olen kuluttanut näihin parimetrisiin huiveihin. Kuutosen puikoilla, pehmeitä ja muhkeita. Luultavasti ensi talvena löytävät perille jollekulle, kenelle sitten osuvatkin. Musta-harmaita huivi-pipo-settejä tein kaksi. Nekään eivät ole identtisiä. Toinen niistä on kandikäytössä Tampereella, toinen matkasi pilkkimiehelle.

Kolme löysää myssyä olen tehnyt itselle, Paulle ja vielä jonnekin. Lankana Rovanin Kid classic, joka on kaunista ja pehmeää, mutta ainakin päähine on venynyt käytössä. Tosin omaani (ja siihen sopivaaa tudorilaista kauluria) olen pitänyt lähes päivittäin, säällä kuin säällä. Tässä se on puupäällä mallattavana.

Paun versio on sammaleen vihreä. Mukana on myös misty-tyyppinen aaltopitsihuivi.

Pitsihuiveja on tullut kolme. Ensimmäinen niistä on tosin alettu jo viime vuoden puolella, mutta viimeistelty tänä vuonna. Se on jo käynyt Paun päällä Härmässä häissä, mutta Pau on jostakin syystä innostunut pitämään neuleita nurinpäin :D

Tuhosin myös kerän Kauni-lankaa huiviin, johon päästelin neljänlaista mallineuletta. Värit ovat turhan sopimattomat, vaikka kauniit. Liian kylmät minun käyttööni.

 

Lisäksi sain aikaan myös ensimmäisen sateenkaarihuivin, niin ikään Kauni-langasta. Ajattelin laittaa senkin Paulle, mutta en ole saanut aikaiseksi mennä postiin. Joten se siitä paketista tällä viikolla, rakas Pau. En tiedä miksi tuon sateenkaaren tekeminen oli niin hankalaa. Aloitus ja lopetus eritoten, väliaika menikin joutuun. Malliltaan se on aika hyvin minullekin sopiva, nimenomaan hartiahuiviksi. Kauni- lankaa on vielä kaksi kerää.

Sitten olen vielä vehkeillyt nuttujen kanssa. Koetan etsiä sopivaa mallia ja lankaa. Kokeilukappaleita ja ajatuksenmuokkaajia on jokunen valmistunutkin. Mutta vielä en kelpuuta niitä. Ja isojakin ovat.

Teen näihin kuitenkin – joskus – yksivärisiä housuja.

Villapallon Sepe-karhun ohjeella sovelsin bambulankaisen Väiskin, joka sekin on hallaveräjäläisten ilona. En jaksa nyt säätää linkitysten kanssa enkä tapella kuvakokojen kanssa. Googlettamalla löytyy Sepenkin ohje. Mutta kuvat panen tähän.

Johan niitä tässä oli. AI niin se sateenkaari.

Nyt saunaan!