nimittäin virolaisia lehtiä. Aikojen jälkeen on alkanut ilmestyä Käsitöö-niminen lehti, jossa on monenlaista käsin tekemistä, myös puutöitä ja askartelua.

20336.jpg

Lehteä julkaistaan Kodukirjan ja Pere ja kodu -lehden erikoisnumerona. Ensimmäinen numero ilmestyi marraskuussa ja seuraava tullee toukokuussa, siis kaksi kertaa vuodessa. Päätoimittaja on Siire Vanaselja, joka pääkirjoituksessaan muistelee lapsuutensa hetkiä isoäidin kangaspuiden seurassa. Neuleohjeita on parikymmentä ja niistä suurimman osan on tehnyt Elsa Leiten, joka on joillekuille tuttu ainakin Yahoon Kudumine-listalta. Esimerkiksi tämän 20338.jpg

 Novitan Tango Fanista tehdyn pontson ohje on lehdessä, samoin kuin Haapsalu sallin ohje Princess Mohairista.

Marraskuun paikallisessa Kotiliedessä eli Kodukollessa on kolmen sivun reportaasi otsikolla Käsitöitä Pariisin näyteikkunoissa. Sen kirjoittaja on haastatellut tämänhetkisen ja tulevan neulemuodin näkymistä Novitan Susanne Ranta-Kiiskiä. rivien välistä luen, että itse asiassa Novitankin mallit vakoillaan Pariisin muotiputiikeista, vaikka kysymys ei ole kopioinnista, vaan muodin Mekassa käydään "õhku nuusutamas" eli haistelemassa ilmaa. Ja vasta käsin tehtynä työstä tulee uniikki, jota ei saa kaupasta ostaa. Artikkelin alkusivu näyttää tältä:

20337.jpg

Kodukiri-lehden marraskuun numero mainostaa ilmoituksena ja parilla puffilla myös Käsitöö-lehteä. Vapaasti suomennettuna ilmoituksessa sanotaan, että lehdessä 80 sivua ja kaksi  ohjelehteä. hinta on 65 kruunua. Lehden luvataan olevan uusi monipuolinen, nykyaikainen aikakauslehti ihmiselle, joka on kiinnostunut laaja-alaisesti käsityöstä. Siitä löytyy ideoita ja ohjeita aloittelijoille ja edistyneille, hyötyä saa niin ompelusta kiinnostunut, neuloja, virkkaaja kuin myös innokas sisustaja ja askartelija.Kaikki ideat ovat nykyaikaisia ja mallit muodikkaita.

Minua tietenkin kiinnostaa sisällön lisäksi myös kieli, ja luenkin tarkemmin ja useammin näitä lehtiä kuin vastaavia suomenkielisiä. Kannattaa siis Viron-matkalla pysähtyä myös markettien lehtihyllyjen viereen.